Planloven fastsætter rammer for myndighedernes regulering af anvendelsen af arealer. Planlægningen sker i et rammestyringssystem, hvor regionplaner sætter rammer for kommuneplaner, der igen sætter rammer for lokalplaner. Ved større anlægsprojekter kan det være påkrævet, at der forinden en plans vedtagelse udarbejdes en såkaldt VVM-redegørelse, der kort fortalt er en rapport, der gennemgår projektets mulige virkninger på miljøet.
En lokalplan kan være et stort indgreb overfor en ejendom, og man skal være opmærksom på, at når et forslag til lokalplan er offentliggjort, må ejendomme, der er omfattet af forslaget, ikke bebygges eller i øvrigt udnyttes på en måde, der skaber risiko for en foregribelse af den endelige plans indhold.
Der kan i visse tilfælde meddeles dispensation fra en lokalplan, og dette har i sagens natur givet anledning til en række tvister, dels ved naturklagenævnet og dels ved domstolene.
Planloven indeholder herudover regler om landzonetilladelser, der ligeledes udgør et kompleks af bestemmelser, der meget ofte giver anledning til fortolkningsproblemer.
En lokalplan fastlægger, hvordan udviklingen skal være i et bestemt område. Den kan omfatte en bydel eller et enkelt hus.
Lokalplanen kan f.eks. bestemme:
- Hvad området og bygningerne skal bruges til
- Hvor og hvordan, der skal bygges nyt
- Hvilke bygninger der skal bevares
- Hvordan de ubebyggede arealer skal indrettes
Lokalplanen gælder fra det tidspunkt, den er besluttet. Eksisterende bygninger kan altså godt blive liggende, selvom de er i strid med den nye lokalplan.
Lokalplaner indgår i et samlet system af planer, som omfatter landsplaner, regionsplaner, kommuneplaner og lokalplaner. De enkelte planer må ikke være i strid med planer på et højere niveau. En lokalplan må altså ikke være i strid med en kommuneplan.
Der er ikke lavet lokalplaner for alle områder i Danmark.
Hvordan finder du ud af, om der er en lokalplan for dit område?
De fleste kommuner har en oversigt over de gældende lokalplaner på deres hjemmeside. Ellers kan du henvende dig til teknisk forvaltning i kommunen og få oplyst, om dit område er omfattet af en lokalplan, og se, hvad der står i den.
Hvis du overtræder reglerne i en lokalplan, når du bygger nyt, kan du blive pålagt at lovliggøre byggeriet eller at rive den ulovlige bygning ned.
Det er kommunalbestyrelsen, der står for at udarbejde et forslag til en ny lokalplan og en tilhørende redegørelse, der beskriver baggrunden for lokalplanen.