Forvaltningsret er et regelsæt, der har til formål at beskytte den enkelte borger mod overgreb fra forvaltningen, der består af stat, regioner og kommuner. Det retlige forhold mellem offentlige myndigheder og borgere reguleres bl.a. af Forvaltningsloven, der inkluderer regler om begrundelse og klagevejledning m.fl.
Når man som privat skal samarbejde med det offentlige – frivilligt eller ufrivilligt – er det en god idé at kende de regler, som det offentlige skal følge. I Advokatgården rådgiver vi jævnligt om forvaltningsret, der går på tværs af mange andre retsområder. Vi rådgiver både offentlige myndigheder, kommunale selskaber, erhvervsvirksomheder og borgere.
Forvaltningsret omhandler primært retsforholdet mellem forvaltningen og den enkelte borger, men også forholdet til virksomheder og foreninger. Retsforholdet præciseres gennem forvaltningsakter, dvs. afgørelser, som specificerer en borgers retsstilling i en eller anden sammenhæng.
Forvaltningsret kan konkret handle om så forskellige ting som at opnå tilladelse til byggeri, kontanthjælp eller plejehjemsplads eller påbud om nedrivning af byggeri, træfældning, udledningstop mv. Skatteopkrævning er også et væsentligt konfliktområde.
Udviklingen af forvaltningsret
Den offentlige sektor fylder meget i Danmark og vokser til stadighed. Tilsvarende har forvaltningsret udviklet sig kraftigt som juridisk grunddisciplin. Forvaltningsret har essentiel betydning i sager om myndigheders erstatningsansvar, skatteret, miljøret, kommunalret og alle de andre retsområder, som involverer det offentlige.
Forvaltningen opkræver først og fremmest skatter og afgifter. De opkrævede midler deler forvaltningen derefter ud som ydelser til borgerne, dels pengeydelser som folkepension, S.U. og kontanthjælp, dels tjenesteydelser som ældrepleje, undervisning og sygebehandling.
Forvaltningen beskæftiger sig også indgående med regulering, dvs. overvågning og justering af den myriade af retsregler, som borgeren er underlagt, særligt som virksomhedsejer. Det gælder f.eks. regler omkring miljø, arbejdsmiljø og fødevarer.
Grundprincipper i forvaltningsret
Princippet om god forvaltningsskik er et af de bærende principper i dansk forvaltningsret. God forvaltningsskik forpligter bl.a. myndigheder til hurtig sagsbehandling, høflig og hensynsfuld optræden og brevskrivning i et klart sprog.