Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

mail-lille E-mail: post@leoniadvokater.dk    tlf-lille Ring til os: 8662 0600maprFind os: Se vores adresser

Kender du fis-reglerne inden skiferien?

Bemærk:  Oplever du udfordringer med siden i Internet Explorer, kan du bruge en anden browser som f.eks. Microsoft Edge eller Google Chrome.

Nyhedsbrev fra boligadvokaterne
03-09-2018
Læs blandt andet om, hvorfor man som bygherre i nybyggeri bør bruge egen byggerådgiver
Klik her

Venter skiferien lige om hjørnet?

Hvis du er en af de heldige, som skal på skiferie i den nærmeste fremtid, gør du klogt i at sætte dig ind i FIS-reglerne, som kan spare dig for mange bekymringer på ferien.

Hvis du selv kommer til skade

I Danmark er du dækket af det gule sygesikringskort, hvis du kommer til skade. Dette gør sig ikke gældende når du eksempelvis er på skiferie i udlandet. Indenfor EU er det nødvendigt at anvende det blå sygesikringskort, men det er vigtigt at være opmærksom på, at det blå sygesikringskort ikke dækker alle udgifter. 

​Sygesikringskortet dækker f.eks. ikke udgifter til hjemtransport, hvorfor det altid anbefales at tegne en privat rejseforsikring ved siden af. Det er vigtigt at tjekke, at man har den nødvendige forsikringsdækning før skiferien, da nogle forsikringer f.eks. ikke dækker off-pist eller i tilfælde af, at du står på ski uden hjelm.

Kommer du til at skade andre

Det kan som sagt være en dyr fornøjelse, at få sig selv transporteret hjem fra skiferien, hvis man bliver skadet, men kan det også være en dyr fornøjelse, hvis du kommer til at gøre skade på andre på skiferien. Derfor råder Leoni Advokater dig til at tegne en ansvarsforsikring, som kan dække, hvis du gør skade på andre.

Der er fra det internationale skiforbund lavet en række færdselsregler kaldet FIS-reglerne, der anvendes som en indikator for, om man har handlet ansvarspådragende, da man strøg ned af pisterne og styrtede ind i en anden skiløber. Reglerne fremgår senere i artiklen.

Overtræder man en af disse, vil der være større sandsynlighed for, at man vil kunne blive pålagt at betale erstatning til den person, som man kører ind i. Reglerne er ikke lovregler, og kan derfor som sådan ikke anvendes i en retssag, men bliver ofte brugt som indikatorer på, hvem der kunne have ansvaret for ulykken. 

Reglerne blev f.eks. anvendt i en sag imod en mand, der selv kom voldsomt til skade, men som også forvoldte en kvindes død ved en skiulykke. Her anvendte Østrig i straffesagen imod manden FIS-reglerne. Manden blev dømt for uagtsomt manddrab, da han havde handlet groft uagtsomt ved at overtræde FIS-regel nr. 5.

For at undgå en senere civilsag indgik han en aftale med de efterladte om at betale et ukendt erstatningsbeløb. 

Leoni Advokater anbefaler derfor, at du sætter dig ind i FIS-reglerne for at sikre dig selv og dine med-skiløbere, forinden du stryger ned af pisterne.

FIS-reglerne er som følgende:

  1. ​Tag hensyn til de andre skiløbere: Enhver skal forholde sig således, at man ikke udgør fare for andre.
  2. Beherskelse af hastighed og løb: Sørg for frit udsyn. Hastigheden og løbet skal tilpasses evnerne, terrænet, sne, vejrforhold og trængsel på pisten.
  3. Valg af spor: Den bagfra kommende skal vælge sit spor, så man ikke udgør en fare for skiløberne forude.
  4. Overhaling: Der må overhales både oven- eller nedenfra, fra højre eller fra venstre, men altid med en afstand, der giver den overhalede plads til uhindret at kunne udføre sine bevægelser.
  5. Start: Enhver der vil løbe ind på en pist for at genoptage løbet efter en pause, eller en som svinger eller kører opad skråningen skal sikre sig, at han kan udføre dette uden fare for sig selv eller andre.
  6. Stop: Undgå at stå stille på smalle eller uoverskuelige steder. En skiløber der er styrtet, skal så hurtigt som muligt komme på benene og løbe videre.
  7. Op- og nedstigning: En skiløber der går op eller ned ad pisten til fods, skal opholde sig i kanten af pisten.
  8. Overholdelse af skiltning: Enhver skiløber skal være opmærksom på markeringerne og signalerne samt overholde dem.
  9. Hjælp: Ved ulykker er enhver skiløber forpligtet til at yde hjælp.
  10. Legitimationspligt: Enhver skiløber skal i tilfælde af en ulykke opgive sine personlige data - hvad enten man er vidne eller direkte involveret.

Leoni Advokater

Sct. Mathias Gade 96B

8800 Viborg

Nørregade 27,1.

7500 Holstebro​​

  Telefon: 8662 0600

  Fax: 8662 0649

  Mail: post@leoniadvokater.dk

Åbningstider

Mandag-torsdag: 8-16

Fredag: 8-15

Leoni Advokater støtter​