Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Kamp for at beskytte boligkøberne

​I snart 16 år har Danske ​BOLIGadvokater​arbejdet for at sikre boligkøberne uafhængig rådgivning og en fair bolighandel. En af foreningens passionerede powerkvinder er ​Tina Bach​fra Leoni Advokater.

Tina Bach er bestyrelsesmedlem i ​Danske BOLIGadvokater. Til dagligt arbejder hun på Leoni Advokaters kontor i Viborg. I mere end 25 år har hun hjulpet både privatpersoner og virksomheder med at undgå bolighandlens faldgruber. Hun er samtidig formand for Viborg Handel, en post hun har beklædt i snart 4 år.

Tina har altid interesseret sig for handel. Da hun begyndte sin karriere i 1992 fik hun en stor berøringsflade med banker og ejendomsmæglere i lokalområdet. I begyndelsen var hun generalist, men senere blev opgaverne mere rettet mod lejeret og bolighandel. Da Danske BOLIGadvokater blev stiftet, var det naturligt for Tina at fortsætte specialiseringen i det regi.

For Tina betyder det utrolig meget at gøre en reel forskel i folks liv. Hendes job er at hjælpe folk godt i gang med livet som boligejer, blandt andet ved at vælge de rette ejerskifteforsikringer og ved at luge passager ud af købsaftalen, der ikke er til gavn for køber. Tinas job har også indimellem karakter af folkeoplysning i forhold til, hvad en BOLIGadvokat egentlig kan hjælpe med. Tit er folks indledende holdning: ’Advokaten gør nok ikke den store forskel’. Når de så efterfølgende udbryder i lettelse; ’Godt vi gik til dig’, får Tina altid et smil på læben.

Gennem Tinas karriere har hun blandt andet hjulpet et ungt par, der ville købe hus på landet. Ejendomsrapporten i handlen afslørede, at der var miljøforhold, der ikke var i orden. Det betød i praksis, at der ikke var ordentligt vand til ejendommen og samtidig en olietank, der skulle fjernes. I en anden sag forsøgte mægleren i købsaftalen at få køber til at skrive under på, at hvis grunden viste sig at være forurenet, eller senere blev det, så var det udelukkende købers risiko. Den slags ansvarsfraskrivelser kan være fatale for købers økonomi, hvis de ikke bliver opdaget. Det gør Tina ondt at se, når folk falder i den slags fælder, og hun arbejder derfor hårdt på at forhindre den slags.

Arbejdsmæssigt er der ingen forskel på at hjælpe førstegangskøbere og flergangskøbere. Men med førstegangskøbere er det vigtigt, at man forsøger at gøre processen overskuelig, så de ikke føler sig overbebyrdede med ny information.

hand-101003_1280_2

Med flergangskøbere handler det ofte mere om at informere om nye regler. Mange flergangskøbere er samtidig overraskede over den grundighed, som BOLIGadvokater lægger for dagen.

Typisk gør mæglere, hvad de kan for at overbevise køber om, at advokathjælp er unødvendigt. I dag kan mæglerne selv udskrive skødet, og derfor støtter de ofte køber i den udbredte misforståelse, at skødet er det vigtigste papir i handlen. Faktum er imidlertid, at det er købsaftalen og bilagene, herunder servitutter, tilstandsrapport, el-rapport osv., der er de vigtigste dokumenter, for det er her, vilkårene for handlen defineres. Skødet er kun en kvittering for handlen.

Mæglernes rolle hviler på en årelang tradition. I mange køberes bevidsthed er mægleren personen, der fuldt ud ordner bolighandlen. Her glemmer de, at mægleren ikke er uafhængig. Mægleren er sælgers repræsentant. Derfor vil købsaftalen ofte være spækket med ansvarsfraskrivelser og formuleringer til sælgers fordel. Som køber står man som udgangspunkt meget dårligt, hvis man ikke får uafhængig rådgivning. Netop dette er BOLIGadvokaternes adelsmærke!

Læs mere om boligadvokaterne hos Leoni Advokater​her.

Leoni Advokater

Sct. Mathias Gade 96B

8800 Viborg

Nørregade 27,1.

7500 Holstebro​​

​Fredrikstadvej 1 

9200 Aalborg SV

  Telefon: 8662 0600

  Fax: 9749 1010

  Mail: post@leoniadvokater.dk

Åbningstider

​Mandag-torsdag: 8-16

Fredag: 8-15

Klientkonto

Jyske Bank 7831-0001181453

Vestjysk Bank 7605-0001392959

​Sparekassen Danmark 9070-1632644651