Hvis man vil vide mere om DPO’en har både de danske myndigheder og den fælleseuropæiske Artikel 29-gruppe udstedt vejledninger om spørgsmålet. Begge vejledninger kan findes inde på Datatilsynets hjemmeside.
Leoni Advokaters samarbejdspartnere
For at klæde dig godt på til de nye regler, har vi hos Leoni Advokater indledt et samarbejde med konsulentvirksomheden eNavigate, konsulentvirksomheden AKON og it-virksomheden netIP.
På eNavigates hjemmeside vil vi i en række blogindlæg besvare spørgsmål i den nye persondataforordning, der vedrører digital markedsføring og eCommerce. På bloggen har du også mulighed for at stille os spørgsmål om persondata helt kvit og frit. Find bloggen her.
Implementering af forordningen stiller krav til din virksomheds it. Derfor har vi allieret os med it-virksomheden netIP, der giver gode råd til, hvordan din virksomhed kan indrette sig it-teknisk.
netIP anbefaler - DPO’ens muligheder
Såfremt I skal, eller vælger at have en DPO (Data Protection Officer ) udpeget/ansat, bør vedkommende udover mandat og kompetencer, have mulighed for at danne sig overblik over virksomhedens behandling af data. Sandsynligvis må DPO’en skulle samarbejde med repræsentanter for hver enkelt afdeling/funktion, for at danne sig et overblik over databehandling og arbejdsgange.
Den efterfølgende opfølgning, i form af sikring og påvisning af, at databehandling fortsat er i overensstemmelse med reglerne og formål, kan selvfølgeligt også klares med besøg/kontakt hos den enkelte afdeling med jævne mellemrum. Hvis kontakten ”kun” er med jævne mellemrum er der dog en risiko for at utilsigtede hændelser i mellemtiden går ubemærkede hen, og det vil selvfølgeligt i en vis udstrækning forstyrre den sikkert travle hverdag, for de der tilspørges.
Som alternativ, eller bedre endnu som supplement, kan I tage værktøj i brug, der løbende logger, eller overvåger, hvad der sker på jeres systemer. Med det rette værktøj vil DPO’en, og andre for hvem det er relevant, kunne få overblik over både data-bevægelser og rettighedsændringer i jeres systemer, og chancen øges dermed for at eventuelle afvigelser fra vedtagne procedurer og rutiner fanges.
Persondatabeskyttelse kræver, at en virksomheds ansatte skal ændre deres vaner, og at kulturen i virksomheden udvikles. Det er ikke altid en let opgave at sætte skub i sådan en udvikling. Vi har derfor inviteret konsulentvirksomheden AKON til at give deres bud på, hvordan man bedst takler denne problemstilling.
AKON er en konsulentvirksomhed, der beskæftiger sig med rådgivning om psykisk arbejdsmiljø, ledelse & organisation og forretningsudvikling.
Ønsker du at vide mere?
Implementering af regler og paragraffer er aldrig i virksomhedens fokus – og sådan skal det også være. Der er ingen, der bliver erhvervsdrivende for at sidde og nusse med regnskaber, fakturaer, persondatabeskyttelse og andre administrative opgaver. Som virksomhedsleder skal du have fokus på det, du brænder for.
Vi er her for at løfte arbejdsbyrden for dig, så du har frie hænder til at lave det, der betyder noget for dig.
Leoni Advokater har fokus på persondataforordningen, hvis du ønsker at vide mere omkring dette, er du velkommen til at kontakte Bent Bro Miltersen som er Leoni Advokaters ekspert på området.