Hvornår er du dækket ved stormflod?
Efter den sidste store stormflod i starten af januar 2017 står mange husejere tilbage med et beskadiget hus eller løsøre pg.a. vand. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan du er dækket i disse tilfælde.
Hvad er stormflod?
Stormflod forekommer, når en kraftig vind presser vandet fra havet ind over land, så der sker en ekstrem forøgelse af vandet på land. Ved en stormflod skal oversvømmelserne som følge af den ekstrem høje vandstand, indtræffe statistisk mere sjældent end hver 20. år, da der ellers er tale om en almindelig oversvømmelse. Afgørelsen om der foreligger en stormflod, eller om der blot er tale om en almindelig oversvømmelse, bestemmes af Stormrådet på baggrund af udtalelser fra Danmarks Meteorologiske Institut og Kystdirektoratet.
Reglerne om stormflod
Reglerne om stormflod findes i en bekendtgørelse fra 2014. Heri bestemmes det, at der ydes erstatning for skader forårsaget af stormflod.
Der ydes erstatning for de umiddelbare indtrådte skader forårsaget af stormfloden. Det kan både være skader på huset eller på andre genstande. Der er dog en lang række forhold, som man ikke kan få erstatning for, hvilket femgår nederst i artiklen.
Selvrisiko
Der er for det meste en selvrisiko ved udbetaling af stormskader. Dette ligger på mellem 5.000-10.000 kr. Den samlede selvrisiko kan maksimalt udgøre 50.000 kr. (få et overblik over de nøjagtige selvrisikobeløb nederst i artiklen)
Derudover kan der ske nedsættelse eller bortfald af erstatningen, hvis bygningen ikke overholder byggelovgivningen, eller er konstrueret forkert. Det samme gør sig gældende for løsøre i sådanne bygninger. Foretager man sig ikke de foranstaltninger, der skal til for at sikre og forebygge skaden, kan ens erstatning også blive nedsat.
Anmeldelse
Skaden skal anmeldes til det sted, hvor man har brandforsikring. Dette skal ske indenfor to måneder efter skaden er sket.
Det er altid en god ide at tage billeder af skaderne efter der har været en stormflod, særligt hvis noget af det bliver nødt til at blive skiftet ud, inden en taksator kan nå at se det.
Giver dit forsikringsselskab dig ikke medhold i, at du skal have udbetalt erstatning, skal du kontakte dem igen, for at få dem til at ændre afgørelsen. Hvis dette ikke lykkes, har du mulighed for at klage til Stormrådet over afgørelsen.
Ønsker du at læse mere om det, kan du finde loven her:
Læs loven på: http://bit.ly/2iJ64ha
Selvrisikogrænser ved stormflod
Ved stormflod eksisterer der en selvrisiko, som varierer alt efter, hvad der er blevet beskadiget, som følge af stormfloden.
Løsøre
5 % af den samlede erstatning, dog minimum 5.000 kr.
Private bygninger
5 % ved første stormflodsskade
10 % ved anden stormflodsskade
15 % ved tredje og efterfølgende stormflodsskader - dog minimum 5.000 kr.
Den samlede selvrisiko ved stormflodsskader på helårsbeboelse og løsøre heri, kan højst udgøre 30.000 kr.
Fritidshuse
10 % ved første stormflodsskade,
15 % ved anden stormflodsskade og
20 % ved tredje og efterfølgende stormflodsskader - dog minimum 10.000 kr.
Den samlede selvrisiko ved stormflodsskader på fritidshus og løsøre heri, kan højst udgøre 50.000 kr.
Erhvervsbygninger
10 % ved første stormflodsskade
15 % ved anden stormflodsskade og
20 % ved tredje og efterfølgende stormflodsskader - dog minimum 10.000 kr.