Det præciseres:
at lejeren skal betale for skader som følge af misligholdelse,
at lejeren skal betale for forringelser som følge af side 11, som lejer skal udbedre som en del af lejers istandsættelsespligt, og
at lejer ikke kan tilpligtes at sætte det lejede i bedre stand end ved indflytningen.
Bestemmelsen har kun virkning for lejemål indgået efter lovens ikrafttræden.
Ad. 3 - Forenkling og modernisering af vedligeholdelsesregler
Det foreslås, at der i Boligreguleringsloven indføres en ordning med rullende 10-årige vedligeholdelsesplaner i ejendomme der havde mindst 7 lejemål pr. 1. januar 1995, og der er beliggende i en kommune hvor reglerne i kapitel II-IV i Boligreguleringsloven finder anvendelse (altså omkostningsbestemte ejendomme).
Vedligeholdelsesplanen skal omfatte alle større vedligeholdelsesarbejder, der ligger udover mindre, løbende vedligeholdelsesarbejder.
Planen skal revideres og ajourføres hvert år, dels i forhold til de arbejder, der indgår i den gældende plan, og dels i forhold til det 10. år.
Er der beboerrepræsentation, skal vedligeholdelsesplanen udarbejdes i samarbejde med disse.
Ad. 4 - Nye muligheder for nettoprisindeksregulering af lejen
a) Nettoprisindeksregulering af den omkostningsbestemte leje
En ny § 9a i Boligreguleringsloven skal give udlejer mulighed for at beslutte, at lejen en gang om året og i en periode på 2 år af gangen reguleres efter nettoprisindeks i stedet for efter reglerne om omkostningsbestemt husleje.
Udlejer vil selv kunne vælge, om lejen skal reguleres (som hidtil) efter reglerne om omkostningsbestemt husleje, eller efter nettoprisindeks.
Regulering efter nettoprisindeks kan kun ske for en del af lejen. Den del af lejen der udgøres af skatter og afgifter samt det beregnede afkast af ejendommens værdi kan ikke indgå i nettoprisindeksreguleringen.
Beslutning om regulering af leje efter nettoprisindeks skal omfatte alle lejemål i ejendommen, hvor lejen er fastsat efter Boligreguleringslovens § 5.
En beslutning om regulering efter nettoprisindeks vil være bindende i en periode på 2 år af gangen. Der kan ikke træffes hverken beslutning om en kortere eller længere periode.
b) trappeleje erstattes af mulighed for nettoprisindeksregulering af lejen
Lovforslaget indeholder også en ændring af bestemmelsen i Lejelovens § 53, stk. 2 om muligheden for at kunne aftale trappeleje.
Der foreslås således, at muligheden for at indsætte en trappelejeklausul i lejeaftalen afskaffes.
I stedet foreslås indført mulighed for, at det kan aftales, at lejen én gang årligt reguleres efter udviklingen i Danmarks Statistiks nettoprisindeks.
Den foreslåede ændring vil få virkning for lejeaftaler, der er omfattet af Lejelovens § 47-52, herunder små-huse omfattet af Boligreguleringslovens kapitel IV a samt lejeaftaler, hvor lejen ifølge Lejelovens § 53, stk. 3-5 og Boligreguleringslovens § 15a, stk. 1-3 fastsættes frit.
Der kan som følge af lovforslagets ændringer heller ikke anvendes trappelejeklausuler i lejeforhold i ejendomme, hvor reglerne om omkostningsbestemt husleje er gældende.
Den foreslåede ændring får efter lovforslaget virkning efter lovens ikrafttræden, som efter det oplyste finder sted med virkning fra 1. juli 2015.
Ad. 5 – Sommerhuse undtages fra lejelovgivningen
Ifølge lovforslaget vil der blive indsat en bestemmelse, som udtrykkeligt undtager udlejning af beboelseslejligheder og beboelsesrum fra lejeloven, når disse udlejes til ferie- og fritidsmæssige formål.
Såfremt der måtte være spørgsmål til ovenstående, står vi selvfølgelig til rådighed for besvarelse heraf. Der henvises i denne forbindelse til advokat Lars Kaasgaard, lak@leoniadvokater.dk