Såfremt noget går galt, er det nemlig vigtigt bl.a. at huske, at man har pligt til at klage med det samme. Venter man med at klage over f.eks. et mangelfuldt hotelværelse, forkerte flypladser mv. til ferien er slut, mister man retten til kompensation. Derfor skal man klage til rejsebureauet, enten ved at tage fat i deres repræsentant på stedet eller ved telefonisk at kontakte det danske kontor.
Når man har bestilt en pakkerejse, er man desuden omfattet af Rejsegarantifondens beskyttelse. Rejsegarantifonden er en sikkerhed, hvis noget ved pakkerejsen går galt (f.eks. konkurs, forsinkelse, aflysning m.m.). Man er omfattet af rejsegarantifonden, såfremt man har bestilt hele sin pakkerejse gennem det samme selskab, og det givne selskab er registreret hos Rejsegarantifonden. Det er i den forbindelse dog særligt relevant at være opmærksom på, om man har handlet på en dansk side eller ej, da køberen ikke vil være dækket af den danske rejsegarantifond, såfremt der ikke er tale om en dansk side.
Køberen er endvidere stillet særdeles godt ved en pakkerejse i tilfælde hvor Udenrigsministeriet ændrer på rejsevejledningerne til de forskellige områder grundet eksempelvis krig, terror eller smitsomme sygdomme. Lov om Pakkerejser sikrer nemlig i et sådant tilfælde, at køberen kan afbestille pakkerejsen, såfremt der inden for et tidsrum af 14 dage før pakkerejsen opstår krigshandlinger, naturkatastrofer, livsfarlige smitsomme sygdomme eller lignende begivenheder.
Køberen har her krav på at få tilbagebetalt det fulde beløb. Det bør dog bemærkes, at rejsen ikke kan refunderes, såfremt køberen vidste, der var krigshandlinger, naturkatastrofer eller smitsomme sygdomme, da rejsen blev bestilt.